fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar

Наблюдавайте детето как спи

image

Наблюдавайте детето как спи

Толкова са сладки всички деца когато спят. Улисани в емоциите си,  едва ли родителите наблюдават позицията на езика и дишането през устата на своите рожби. Още при бебетата е възможно да започне нарушаване на дишането, сукането, преглъщането и говоренето. Но докъде води дишането през устата, едва ли сте се питали?!

Ако забелязвате притеснения като описаните, задължително се обърнете към Вашия педиатър, към специалист УНГ, направете консултация с логопед или др. специалист:

►високо и тясно твърдо небце и стеснена горна челюст;

► недоразвита долна челюст  - дълбока захапка, отворена захапка, кръстосана захапка;

►слаб мускулен тонус на лицево-челюстните мускули. Езикът застава между зъбите при Т, Д и Н, както при С,З и Ц. Нарушена артикулация и на звуковете Ф и В заради слабия мускулен тонус на устните;

►чести вирусни и бактериални заболявания на горните дихателни пътища, поради постоянното дишане през устата;

►хронично уголемяване на сливиците;

►нарушения на съня и обструктивна сънна апнея при деца, а това от своя страна води до когнитивни и поведенчески промени, изразяващи се в хиперактивност, ниска степен на концентрация, трудности в задържането на вниманието и (само)регулирането на емоциите и др.

Наблюдавайте децата не само когато играят и са активни, но и когато спят. Повечето симптоми остават незабелязани от семействата. Превенцията винаги е за предпочитане, отколкото една терапия или лечение.

Телефонът в ТЦ "Светулка" е 0888030342 - звънете, ако нещо Ви тревожи в развитието на Вашето дете.