fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar

ТЦ “Светулка“ подкрепя слънчевите деца на 21 март

image

ТЦ “Светулка“ подкрепя слънчевите деца на 21 март

Терапевтичен център „Светулка” ще подкрепи инициативата  на Фондация „Живот със синдром на Даун”. "С обути шарени чорапи на 21 март ще покажем, че подкрепяме слънчевите деца - децата със Синдрома на Даун. Скъпи приятели, обуваме ли  шарените си чорапи в четвъртък?!", написаха специалистите от "Светулка" във Фейсбук страницата на Центъра - Терапевтичен център "Светулка - 1'" .

Условията са следните:

 1. Обуйте шарени чорапи на 21-ви март, когато светът отбелязва Международния ден на хората със Синдром на Даун.!

2. Направете снимка с чорапите или видео, в което казвате "Аз приемам хората със Синдром на Даун"

3. Споделете снимката във Фейсбук или Инстаграм, като отбележете #ЖивотСъсСиндромНаДаун и тагнете профилът. В инстаграм: lifewithdownsyndrome или във  Фейсбук: Живот със Синдром на Даун.

 4.Предизвикайте приятели да направят същото под снимката или видеото.

 

Целта на флашмоба е да привлече общественото внимание към проблемите на хората със синдром на Даун и да допринесе за подкрепа и защита на правата на засегнатите.

Двайсет и първият ден от третия месец е избран, защото синдромът на Даун се свързва с 3 копия на 21-та хромозома. Синдромът на Даун е най-честата генетична аномалия. Хората, които се раждат с нея, притежават една допълнителна хромозома, откъде идват както проблемите, така и уникалните им заложби. 

За първи път този ден е отбелязан по време на VI световен симпозиум по инициатива на Европейската и Международна асоциации с цел превенция и помощ на хората с този синдром, който се провежда в Палма де Майорка през 2006 година.

От 2012 г. Организацията на обединените нации (ООН) официално подкрепя инициативата. Международната асоциация на хората със Синдром на Даун стимулира своите членове по целия свят да избират свои собствени инициативи и събития, с които да привличат внимание и да разясняват какво представлява синдрома, какво означава той за хората, които са засегнати от него и как те играят важна роля в нашия живот и общества.

Деца с този синдром се появяват еднакво често в различни страни, в различни социални слоеве и в различни климатични зони. При Тризомия 21 няма никакво значение възрастта на родителите, начинът им на живот, здравето, както и цветът на кожата. Винаги и навсякъде един на седемстотин ще страда от синдрома на Даун.

19.03.2019