fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar

Безплатна лекция за аутизъм в “Светулка“

image

Безплатна лекция за аутизъм в “Светулка“

Терапевтичен център „Светулка” организира безплатна лекция на тема „Какво е аутизъм? Ранни признаци”. Информационното събитие е предвидено  на 2 април, вторник, от 17:30 в залата на Центъра. Лектор ще бъде логопедът Светлана Берова, управител на  Центъра. Изисква се предварителна заявка за присъствие, понеже местата са ограничени. За да се включат,  желаещите трябва да  позвънят на тел. 0888 03 03 42.

2 април е определен като Световен ден на информираност за аутизма от ООН. С резолюция 62/139 на Генералната асамблея от 21 януари 2008 г. е взето  решение  2 април да бъде отбелязван всяка година. Основание за това е дълбоката загриженост от високата степен на разпространение на аутизма във всички региони на света,   признаването на правото на засегнатите хора и техните семейства на достоен и качествен живот  в условия на равнопоставеност, пълен достъп до здравни, образователни и социални услуги, активно участие в обществото и пълноценна реализация според възможностите.

С резолюция от 5 декември 2012г. ООН препотвърждава ангажираността си към проблемите, свързани с аутизма, като нарушение на развитието за цял живот, което се проявява още в ранна детска възраст (през първите три години). С това свое решение ООН приканва всички страни, държавни и граждански организации в тях, да предприемат мерки за повишаване на осведомеността по въпросите на аутизма, за проява на разбиране, отговорно отношение и ангажираност на професионални и непрофесионални организации, включително и като отбелязват този ден по подходящ начин

Аутизмът е състояние, в което най-общо казано има проблеми в социалната комуникация,  симптомите се проявяват в различни комбинации. Това от своя страна води до затруднение на процесите на обучение и социализация. Наричат я болестта на гениите. Леонардо да Винчи, Мария Кюри, Бетовен, Нютон, Моцарт - това са само част от великите личности, диагностицирани с аутизъм и оставили ярък отпечатък след себе си. Все хора, успели да видят реалността отвъд, такава, каквато повечето хора не биха успели и след милион години. По данни на Световната здравна организация от проблема са засегнати близо 67 милиона души по света. По последни данни честотата на аутизма е едно на 68 деца. В България няма единен регистър, който да обхваща хората с аутистични проблеми, но по данни на родителски организации те са около 16 000.

На 2 април стотици сгради с архитектурна стойност по света  се осветяват в синьо – цвета на кампанията  „Light in the blue”, за да се привлече вниманието на институции и общество към състоянието аутизъм. В рамките на инициативата  емблематични сгради, като Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк, статуята на Христос Спасителя в Бразилия, Операта в Сидни и др., се осветяват в синьо.  Знакови сгради и в България се осветяват в синьо в подкрепа на децата аутисти. Инициативата води началото си от САЩ.

31 март 2019