fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar

Ханс Кристиан Андерсен – великият приказник на всички времена

image

Ханс Кристиан Андерсен – великият приказник на всички времена

2 април е Международен ден на детската книга и датата съвсем не е избрана случайно – това е рождената дата на Ханс Кристиан Андерсен. Нека си припомним кой е той:

Вероятно няма някой, който поне веднъж в живота си да не се е сблъсквал с името или с приказките на големия разказвач Ханс Кристиан Андерсен. Неговите герои са разплаквали, вълнували и насърчавали поколения деца да растат смели, да мечтаят и да търсят истината.

Знаете ли кой е Ханс Кристиан Андерсен?

Той е един от най-известните разказвачи, автор на множество пиеси, романи и пътеписи, но познат най-вече със своите приказки, преведени на 146 езика.

Андерсен е роден в бедно семейство  на обущар на 2 април 1805 г. в Одензе - Дания и е единствено дете. Въведен е в света на книгите от баща си, който чете на малкия Ханс “Приказки от 1001 нощ”. Поради бедността, авторът получава много оскъдно образование. На 14-годишна възраст младежът отива в Копенхаген с надеждата, че ще успее да стане актьор. Заради отличното си сопрано е приет в Кралския датски театър, но след мутация в гласа Андерсен се насочва към писането.

Директорът на Кралския датски театър изпитва симпатия към младия Андерсен и убеждава крал Фредерик VI да заплати част от образованието на младежа. Първата му книга с приказки се появява на бял свят през 1835 г., а децата са влюбени в произведенията му. Някои от най-прочутите истории са за Палечка, малката кибритопродавачка и грозното патенце.

Ханс Кристиан Андерсен никога не се жени, но милиони деца обичат него и приказките му. През 1867 г. авторът получава ключовете на град Одензе, а на 4 август 1875 г. умира. Чрез своите безсмъртни произведения Андерсен повлиява значително на детско-юношеската литература. През 1956 г. Международният съвет за детската книга учредява на негово име наградата “Ханс Кристиан Андерсен” за значителен принос в развитието на жанра, а 2 април – рожденият ден на автора, е признат за Международен ден на детската книга.

 

8 факта за Ханс Кристиан Андерсен

■През 2012 г. е открита първата приказка на великия приказник – “Лоената свещ”. Намират я случайно на дъното на кутия в националния архив в Дания.

■Приказките на Андерсен първоначално не били популярни и са необходими години, за да започнат да се харесват и купуват от родителите и децата.

■Ако посетите Копенхаген, на пристанището ще ви посрещне бронзова скулптура на Малката русалка – една от най-известните героини на Андерсен.

■Андерсен не е смятан за красив и се предполага, че в приказката “Грозното патенце” авторът описва личните си преживявания.

■Въпреки, че Ханс и Кристиан са типични датски имена, комбинацията на две имена не е обичайна за страната. Андерсен обаче е различен още от раждането си, защото страда от дислексия и въпреки че се научава да чете, никога не се научава да казва думите правилно буква по буква, а ръкописите му са изпъстрени с грешки.

■В родния му град Одензе има точно два музея, посветени на автора: H.C. Andersen Hus и H.C. Andersens Barndomshjem.

■Андерсен обичал да бъде фотографиран и за времето си има над 200 фотографии. Проблемът е, че авторът бил много суетен и държал да изглежда добре на снимките, а като се има предвид височината му и огромният му нос, задачата пред фотографите е била истинско предизвикателство.

■Ханс Кристиан Андерсен е автор на едни от най-известните детски приказки. Сред тях са "Храбрият войник", "Малката кибритопродавачка", "Грозното патенце", "Малката русалка", "Палечка" и др. Неговите приказки са преведени на повече от 150 езика. По информация на Детскикниги.сом.

2 април