fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar

Великденски традиции, които децата да запомнят

image

Великденски традиции, които децата да запомнят

Прегърнете семейството. Християнските празници са изпълнени с ритуали. Създайте такива и във вашето семейство за Възкресение Христово. Радостта, смеха, Великденските  трапези с шумното чукане на яйца, разходките сред природата, филмите, които гледате с фамилията, настолните игри, споделянето на семейни истории – това се помни цял живот. Направете времето със семейството си важно.  Изберете подходящо място  за ритуална семейна снимка, в която всеки да запомни своята поза и усмивка в прегръдката на своите близки и роднини. Вярвайте, че един ден ще бъдете възнаградени от вашите деца по празниците, те ще дойдат при вас да чествате заедно  Христовото Възкресение или ще ви поканят при тях, когато неочаквате.

Благодарете. Денят на Възкресението ни връща към самите нас, към детството и ни прави по-добри. На Великден създайте традиция да  говорите за милосърдието, за благотворителността, добротворството и за благодарността. И нека децата да разговарят  с удоволствие за доброто. Толкова е приятно чувството, когато хората си правят добрини и си  благодарят.  Благодарете пред децата си, нека знаят защо сте признателни.

Разкажете за Великден. Какво да разкажем на децата за Великден? Това зависи от тяхната възраст. Няма значение дали сте религиозни или не, но разбирането за празнуването на Великден е важно. Обяснете защо   боядисваме червени яйца? Защо приготвяме  козунаци? Какво има на трапезата. Значението, което ще придадете на вярата и на религиозните истории зависят изцяло от вас.  Не пропускайте за Великия пост, който продължава 8 седмици, за Страстната седмица, за обичаите и ритуалите. Не забравяйте, че Великден е не три дни, а цели седем – тъй наречената Светла седмица, а в продължение на цели 40 дни след Великден православните християни се поздравяват с Христос Воскресе и Воистину Воскресе! На самия празник Великден всички в семейството се чукат с яйца и на който яйцето се окаже най-здраво, се вярва, че ще е най-здрав през годината.

Обичаме Великденските кулинарни произведения. Направете храните важни.  Дори и да не сте майстори на сладкишите, създайте традиция в кухнята за празника. Започнете от понеделник – правете заедно планове за менюто на трапезата, украсата в дома, за подаръците на близките, с които сме решили да бъдем и т.н. Във вторник и сряда – пазарувайте. В четвъртък – боядисайте красиви яйцата, научете децата да оцветяват, измисляйте всяка година нови технологии в този ритуал. Разкажете им за първото яйце, което се поставя под иконостаса. Възнаграждавайте ги, когато сте доволни. Ако сте ангажирани в четвъртък отложете боядисвайнето на яйца за съботния ден. В петък организирайте приготвянето на курабии, козунаци, кифлички, бисквити. Включете в кулинарното изкуство повече членове от семейството. Изненадайте малките със завладяващи сокове и храни. Предавайте рецепти от поколение на поколение за сладкишите, салатите,  агнешкото,  домашно приготвения хляб и за останалите храни в менюто на празничната трапеза.

Предпочитайте шарени украси. Обикновено  семействата украсяват своите домове с пъстри свещи, Великденски яйца, шарени хартиени или пластмасови яйца, пухени  пиленца, петлета, зайчета, тревички, кошнички, цветни дръвчета и други. Можете заедно с децата си да изработите Великденската украса у дома, като предварително сте напазарували подходящите материали. Създайте ваша семейна Великденска картичка за роднините, с които ще празнувате. Първата българска Великденска картичка датира от 1899 година. Включете в списъка за пазаруване и нова книга, така децата винаги ще знаят каква нова история са прочели по време на Възкресение.

Обсъдете деня преди лягане. Споделянето за прекарания прекрасен празник е чудесен начин да научите децата да споделят и да бъдат благодарни за всичко, което имат. Питайте ги какво наистина им е харесало, различно ли е от това, което са си мислели, че ще бъде. Какво биха искали да присъства на следващия Великден, помнете го. Дни като Великден и Коледа дават възможност да предадем традициите, да си спомним какво е чувството да имаш време да си с близките си, да се върнеш в детството, да си спомниш мечтите и да продължиш да сбъдваш тези на своите деца.

Имайте и тази година щастлив Великден! Празник на прераждането, вярата, събуждането за нов живот. На този ден светът е по-шарен с красиво боядисаните яйца, семейната радост, огъня на  свещичките, с които обикаляме тържествено храма и който продължава да грее в сърцата ни.