fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar

Какво правят японците, когато детето се държи лошо?

image

Какво правят японците, когато детето се държи лошо?

Защо японските деца никога не са палави


Япония е една от най-невероятните страни в света. Трудолюбието на японците, тяхното постоянство, дисциплина и уважение към природата са известни на всички народи. Те имат и още една особеност, която родители от всяка  страна, могат да приложат.

Японски подход към родителството
Хората, които идват в Страната на изгряващото слънце, се изненададват от изключителното взаимно разбирателство между различните поколения японци. Децата са послушни и сладки, възрастните са адекватни, бабите и дядовците са любвеобилни, но без обичайното "глезене". Причината за това единодушие е особена традиция за отглеждане на деца, чиито корени са поставени в далечното минало.
Японските майки имат огромен опит да съчетават работата с отглеждането на деца и то още от времената без детски градини или баби, на които да оставят детето, докато работят. Бебетата винаги са били до своята майка, дори тя да е в полето, увивали са  ги около себе си с кърпа и дейностите продължавали. Така тя непрекъснато е общувала със своята рожба, разказвала е какво прави и защо. Не е изненадващо, че детето се научавало  да говори по-бързо, отколкото да ходи.


Какво дава такъв подход?
Детето се чувства въвлечено във всички жизнени процеси (работа, почивка, разходки), по-лесно му е да се развива и да опознава света. Не е изненадващо, че дори сега японките предпочитат да отглеждат децата си според тази традиция. Където и да отиде мама, каквото и да прави, бебето винаги е до нея – на ръце, зад гърба й или бавно върви с нея за ръка. Обикновено японските майки остават вкъщи до 3-годишната възраст на детето. Въпреки че в страната има детски ясли, се смята за неприемливо да се изпрати бебе в тях или да се даде на баба и. дядо да го гледат, както е познато в България. След като бебето отпразнува третия си рожден ден, родителите го записват на детска градина.


И вкъщи, и в градината детето се научава да обръща внимание на чувствата – не само към своите, но и към други хора, животни и дори неодушевени предмети. Например, ако бебето удари колата, с която  си играе, на пода и я счупи, майката няма да вземе играчката, но определено ще съобщи, че детето е наранило колата. Не мислете, че отглеждането на дете пада изцяло върху раменете на жена. Бащите също се включват в този процес на отглеждане на своите наследници.


Японски правила за родителство
Както вече споменахме, в Япония децата получават много родителско внимание – прегръдки, разговори, съвместни разходки и т.н. В същото време майките и татковците никога не:
● не повишават тон;
● не правят критични забележки и
● не наказват своите деца с шамари, вдигнати ръце, тояжки и др.


Японците учат децата:
●да се държат  учтиво;
● да са внимателни към другите;
● да не пречат на никого с поведението си.

Какво правят японците, когато детето се държи лошо?
Японците не викат, не наказват, но как мотивират малкото юначе да се държи правилно? Отговорът е прост – те показват недоволството си с интонации и погледи. Японските деца безпогрешно разпознават, когато родителите им са разстроени от тяхното поведение, чувстват вина и угризения на съвестта и се опитват да се поправят.
Както може да се види в Япония децата се къпят в любов и грижа от родителите си и от самото раждане научават принципите на живот в обществото. Разбира се, тази образователна система е много необичайна за жителите на други страни. Но опитът от стотици години показва, че той е невероятно ефективен и помага за израстването на спазващи закона, възпитани и доброжелателни граждани.