fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar

Как да учим децата си на щастие

image

Как да учим децата си на щастие

Детенцето е едно от най-хубавите неща, които може да се случат в живота на един мъж и една жена. Да създадем и да подкрепим новия живот по пътя му е нещо истинско, вълнуващо и повече от прекрасно. Замисляли ли сте се каква е основната роля на родителството? Защо всички искаме толкова много да имаме дечица? Отговорите са много за различните двойки, но най-важният е един. Мъдрото родителство цели да създаде нов  здрав, щастлив и удовлетворен човек. Дете, което да израсне в топла и уютна среда, което да се научи на щастие, здравословни отношения и следване на мечтите си. Целта на родителите не е да „изграждат“ или „моделират“ детето, за да направят от него това, което те искат, а да го подкрепят в това да развие себе си и да разкрие целия си потенциал.

Всеки е роден с толкова много таланти и способности, които са уникални и специфични точно за него. Родителите трябва да помагат на детенцето да разкрие и развие всички тези качества, с които е дошло на тази земя. Точно по този начин то ще се превърне в качествен и автентичен човек.

Образовайте както ума на децата, така и техните сърца!

Всеки един родител трябва да се замисля дали учи детето си на щастие и на това да изразява себе си. Прекрасно е, че всички родители се стараят да изучат децата си на науки, езици, танци, изкуство. Всичко това ще ги превърне в умни, образовани и успели хора, но не бива да забравяме и нещата, на които трябва да научим и техните сърца. Децата трябва да се учат на щастие и радост и да повярват, че това е тяхното естествено състояние. Много дечица от малки се учат да получават каквото искат по „манипулативен начин“ – чрез сърдене, плач, крясъци. Когато децата започнат да получават това, което искат, по тези начини, те ще започнат да ги прилагат по-често и по-често. Много е вероятно да продължат да действат по тези начини и като възрастни. Не се поддавайте и не обръщайте толкова внимание на детето когато се сърди или привидно се опитва да ви „подхлъзне“, за да получи своето. Давайте му любов и внимание когато е щастливо и радостно. Така ще го възпитате на здравословни отношения.

Родителите са първите хора, с които детето изгражда отношения в своя живот. Това ще бъде неговият пример и еталон за отношения, така че точно тази връзка е може би най-важната в живота на всеки един човек. Задължително родителите трябва да се стремят да изграждат здравословни, топли и любящи отношения с детето си. То трябва да се чувства свободно да бъде такова, каквото е и да се чувства обичано, заради това, което е. Не е правилно да обичате детето само когато слуша или прави нещата, според вашите заръки. Така го учете на това, че любовта е условна и , че за да бъдеш обичан трябва непрекъснато да се доказваш. В семейната среда трябва да присъстват безусловната любов, топлината и спокойствието. По този начин детенцето ще има шансът да бъде малко и беззащитно, обичано от родителите си, а след това ще има силата да стане възрастен човек, способен да обича, да гради отношения и ще пожелае да има връзка също със здрав и стойностен човек.

 Учете децата си да общуват и да назовават емоциите си и чувствата си. Учете ги да изказват това, което е в ума им и да не задържат в себе си. Така ги учите на лекота в отношенията им. Всички ние като възрастни знаем колко трудности срещаме в общуването с хората и един от сериозните проблеми за това е липсата на открити разговори. Учете детето си на откровеност и на заявяване на себе си и емоциите си. Това ще му помогне след това да създава качествени и здравословни отношения с правилните хора.

 

Учете детето си, че заслужава. Просто, че заслужава най-доброто, за да може един ден със самочувствие да заяви пред живота, че иска и заслужава качество. Качествени отношения, качествена професия, качествен живот. Запомнете, че през първите години се изграждат базисните убеждения в  детето относно неговите възприятия за света и живота. Учете го от малко, че човек трябва да се стреми към щастие, радост, удовлетворение. Учете го да бъде стойностен човек, за да може един ден да създава качество в своя живот.

Общувайте с детето за това какво го прави щастливо. Зачитайте него и мнението му по различните въпроси. Допитвайте се до него, за да може то да се почувства важно и оценено, нека от малко да се чувства, че неговото мнение е важно и се зачита от околните. По този начин то ще се научи да има позиция и ще знае, че тя е важна за околните.

Бъдете респектиращи и твърди в позицията си докато възпитавате децата на това кое е правилно и кое не, но го правете нежно и с любов. Когато забранявате, обяснявайте защо. Когато се карате, обяснявайте къде е сгрешило детето и защо това предизвиква гнева ви. Не си сменяйте лесно позицията, защото детето ще започне да с възползва от това. Бъдете категорични, но и разяснявайте позицията си, за да може детето да вникне в нея и да ви разбере. Ако само отправяте заповеди и забрани, по-вероятно е да събудите инатът на детето. Когато възпитавате с любов и обяснения, тогава детето ще ви уважава и ще се научи да общува с думи, а не с викове. Възпитавайте нежно, с мил тон и с финес. Не си „изливайте“ негативизма върху детето.

Родителството е най-трудната „професия“ и най-отговорната задача. Всички сме хора и правим грешки, но нека поне се постараем да отгледаме децата си в радост и любов, защото те го  заслужават. Така ще ги подготвим много по добре за живота като ги учим на щастие, отколкото ако сме сурови и условни към тях в любовта си./omed
  
Автор: Лилия Илиева