fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar

Пипи Дългото чорапче на 75 години!

image

Пипи Дългото чорапче на 75 години!

 „Ние живеем, за да правим добро на другите хора"

И тралала, хопсала: Пипи Дългото чорапче е завинаги на девет. Множество поколения от цял свят и днес могат да изрецитират цялото й име: Пипилота Виктуалия Транспаранта Ментолка Ефраимова Дългото чорапче, дъщеря на капитан Ефраим Дългия чорап, някога страшилище на моретата, а понастоящем негърски крал.

Червенокосата остроумница, надарена с нечовешки сили, за първи път се ражда на хартия на 21 май 1944 г. Първият разказ за Пипи е специален подарък за дъщерята на писателката Астрид Линдгрен. Многократно авторката разказва как появата на Пипи е свързана с дъщеря й, Карин. През зимата на 1941 г. малката Карин се простудява и за утешение иска от майка си да й разкаже приказка. Когато майка й я пита „Каква приказка?“, момиченцето отговаря „Разкажи ми за Пипи Дългото чорапче!“ (персонаж, който тя току що си била измислила). А останалото е история… „Пипи…“ е първата публикувана книга на Линдгрен, която ѝ носи голяма популярност. Тя е преведена на 70 езика. На книжния пазар са излезли повече от 60 милиона екземпляра.  През 2014 г. Швеция определя появата й за най-важното културно събитие за последните 150 г. Всъщност, не всички одобряват непобедимата и неустоимо чаровна луничава Пипи. Някои я наричат антигероиня. Според тях в книгите за луничавото момиченце липсата на педагогичност. Те смятат, че подобни непослушни момиченца ще доведат до хаос в обществото.

Пипи е дързък персонаж, който учи как да бъдете най-уникалната и неподправена версия на самите себе си. Онова авантюристично, изобретателно, с ожулени колене и обсипано с лунички детство, което всеки трябва да запази в себе си, когато е на 9, на 35, че дори и на 70 години.

Пипи може да вдигне врата, върху която са качени кон, четирима моряци и две деца, но пък:

 „Най-важното за малките деца е да знаят ред. Особено, ако сами си го определят.”

*

„Тя продължи през дълбоките преспи, които ѝ стигаха чак до кръста. Конят я следваше послушно.
— Но помисли само колко ще ти е студено — каза Томи: — След като толкова дълго време не е палено.
— Ами! — отвърна Пипи. — Щом сърцето е топло и бие както трябва, на човек не му става студено.”

*

„То наистина не си заслужава — каза Пипи. — Големите хора никога не се забавляват. Имат само купища неприятни работи и глупави дрехи, и мазоли, и данък общоход. - Пък и не умеят да си играят — отбеляза Аника. — Уф, като си помислиш, че чисто и просто трябва да пораснеш! - Кой е казал, че трябва, възрази Пипи. — Ако не се лъжа, тук някъде има едни хапчета… Едни много хубави хапчета за хора, които не искат да пораснат.”

*

 „Ние живеем, за да правим добро на другите хора. Аз например, живея само заради това. А другите хора, интересно те за какво живеят?”

*

 „Светът е пълен с разни неща и наистина има нужда някой да ги потърси и намери. Именно това правят нещотърсачите.”

*

„Виж, госпожице, когато имаш майка, която е ангел, и баща, който е негърски крал, а самата цял живот си управлявала моретата, не можеш да знаеш как да се държиш в училище сред всичките тия ябълки и таралежи.”

*
„Защо вървя заднишком ли? – възкликна Пипи – Не живеем ли в свободна страна? Човек не може ли да живее, както си иска?“

Книгата „Пипи Дългото чорапче” на български език е издадена през 1968 г. и претърпява множество издания.
Астрид Линдгрен има твърда и ясно изявена обществена позиция спрямо детското възпитание. Авторката е известна и с подкрепата на правата на детето и животните, както и със съпротивата срещу телесните наказания за деца. С дейността си допринася за формиране на граждански нагласи към обществено значими проблеми:
70-те години на миналия век се славят с факта, че родителите смятали за нещо нормално да бият децата си с възпитателна цел. По време на целия си живот Астрид Линдгрен проповядвала колко е фатално домашното насилие за формирането на здрава личност. През 1978 г. писателката държи известното си слово „Никога повече насилие“ във Франкфурт на Майн, а на следващата година в Швеция е приет закон за забрана на физически наказания върху децата.

21.05.2020